Klimaat

Eén van de redenen voor de populariteit van de Canarische Eilanden is het klimaat. Het hele jaar door kennen de eilanden aangename temperaturen.

In de winter ligt de gemiddelde maximumtemperatuur nog tussen de 17 en 20°, wat ervoor zorgt dat de eilanden een favoriete winterzonbestemming zijn. Voor de hogere gebieden op alle eilanden geldt dat het daar vaak enkele graden koeler is dan aan de kust. Gaat u wandelen in de bergen, zorg dan altijd dat u voorbereid bent op temperatuurverschillen.

Het weer: weinig neerslag, veel zon

Behalve de aangename temperatuur draagt ook geringe hoeveelheid neerslag op de eilanden bij aan hun populariteit. Zeker in de zomermaanden valt op de Canarische Eilanden weinig regen. In de herfst, winter en lente is meer kans op regen en met name op La Palma en La Gomera valt de nodige neerslag, maar dit zorgt wel voor het weelderige groen op deze eilanden. Het minste regent het op Lanzarote en Fuerteventura. Wat zonuren betreft zit u op de Canarische Eilanden goed, hoewel de noordelijke delen van Tenerife en Gran Canaria minder zonnig zijn dan het zuiden van die eilanden. Het eiland met de meeste zonne-uren is Fuerteventura. Behalve dat de zon veel schijnt, waait het ook vaak op de eilanden, wat het tot populaire bestemming maakt voor windsurfers. De wind zorgt in de zomer meestal voor verkoeling, maar wanneer deze vanuit het oosten komt, kan zeer warme lucht vanuit de Sahara meegevoerd worden, waardoor temperaturen van boven de 40° bereikt worden. Soms wordt woestijnstof op de wind meegedragen, wat tot onaangename omstandigheden kan leiden.

Klimaatverschillen per eiland én per plaats

Hoewel alle eilanden van de archipel een aangenaam klimaat kennen, bestaan tussen de eilanden onderling wel verschillen en hebben ze elk hun specifieke kenmerken. El Hierro staat bekend om de bijna constant aanwezige mist op delen van het eiland. Zeker hoger gelegen dorpjes worden soms geheel in mist gehuld. De temperatuur op het eiland ligt wat lager dan op de meeste andere eilanden. Vooral de nachten op El Hierro zijn koeler. Ook de gemiddelde temperatuur op La Palma ligt wat lager dan op bijvoorbeeld Gran Canaria en Lanzarote. Bovendien kent het eiland relatief veel neerslag, die met name in de wintermaanden valt. Er bestaan echter grote verschillen tussen de plaatsen op het eiland. Puerto Naos en Tazacorte kennen bijvoorbeeld een zeer hoog aantal zonuren per jaar, terwijl in de hoger gelegen gebieden sneeuw niet ongewoon is. Naast La Palma valt ook op La Gomera meer neerslag dan op de andere eilanden. La Gomera moet eigenlijk in twee delen worden verdeeld, het noorden en het zuiden. Het zuiden kent ongeveer twee keer zoveel zonne-uren als het noordelijk deel van het eiland. In het noorden is het doorgaans ook een stuk koeler dan in het zuiden. Net als La Gomera is Tenerife klimatologisch gezien ook in twee delen te splitsen. Het zuiden is veel droger en zonniger dan het noorden, waar vaak enige bewolking is. De gemiddelde temperatuur in het zuiden ligt enkele graden hoger dan in het noorden. Fuerteventura staat vooral bekend om de constante wind die op het eiland waait. Bovendien is dit het zonnigste eiland van de archipel en er valt zo weinig regen dat water moet worden geïmporteerd. Net als op Fuerteventura staat op Lanzarote vaak een stevige wind en valt weinig tot geen neerslag. Wanneer de thermometer overdag op 19° of lager blijft steken, mag dat op Lanzarote een uitzondering genoemd worden. Hetzelfde kan gezegd worden van Gran Canaria, waar ook het hele jaar door aangename temperaturen gelden. In de zomer kan het erg warm zijn en regent het zelden.

Samengevat kan gesteld worden dat El Hierro en La Palma de minst warme eilanden zijn, La Palma en La Gomera de relatief natste eilanden, Fuerteventura het zonnigst is en ook Gran Canaria, Lanzarote en Tenerife zeer goede winterzonbestemmingen zijn.

De Canarische Eilanden

Lees meer over de verschillende Canarische Eilanden: