El Hierro

El Hierro wordt ook wel La Isla Chiquita, oftewel het kleine eiland, genoemd en deze naam dankt het aan het feit dat El Hierro het kleinste van de Canarische Eilanden is.

Bekijk hier onze actuele El Hierro aanbiedingen

Toerisme

El Hierro kent nauwelijks zandstranden en de weinige toeristen die het eiland bezoeken komen voor de mooie natuur, de rust en de stilte. Het is een bergachtig eiland met 500 vulkanen en bezoekers verwonderen zich over het woeste karakter van het landschap. De bergen zijn veelal bedekt met naaldbossen en lenen zich uitstekend voor lange wandelingen. Sommige plekken van het eiland zijn ook slechts te voet bereikbaar. Landbouw en visserij spelen een belangrijke rol op het eiland evenals ambachten zoals pottenbakken en houtsnijkunst. De populairste stranden van het eiland vindt u bij Tamaduste, La Restinga en Playa de Arenas.

Bezienswaardigheden

El Hierro biedt enkele mooie plaatsjes, maar vooral natuurschoon. Een zeer bijzonder landschap vindt u bij El Sabinar, een plateau dat dikwijls geteisterd wordt door harde winden. Op het plateau staan honderden jeneverbessen die door de wind vreemde vormen hebben aangenomen en kenmerkend zijn voor El Hierro. Sabinosa is een pittoresk dorpje bekend van de Pozo de la Salud, een bron met geneeskrachtig water. In het westen van El Hierro vindt u de Santuario de Nuestra Señora de los Reyes, een in een prachtige omgeving gelegen heiligdom. Aan de andere kant van het eiland ligt Isora, een samensmelting van enkele kleine, idyllische gehuchten. Vanaf Mirador de Isora, 1 km ten zuiden van Isora, heeft u prachtig uitzicht op zee en een aantal km verder biedt Mirador de las Playas schitterend uitzicht op de Las Playasbaai.

Activiteiten

El Hierro is bij uitstek een eiland voor wandelaars en natuurliefhebbers. Het eiland biedt volop mogelijkheden voor het maken van wandelingen langs de diverse kraters of door de bossen in het zuiden van het eiland. Omdat het eiland bergachtig is, moet u rekening houden met flinke hoogteverschillen. De wateren rondom El Hierro hebben veel moois te bieden en duiken rond het eiland is zeer de moeite waard. Met name in het waterreservaat bij La Restinga, waar zich enkele duikcentra bevinden, zult u prachtige flora en fauna vinden. In enkele badplaatsen zijn watersportfaciliteiten te vinden.

Klimaat

El Hierro kent net als de andere Canarische Eilanden een mild klimaat. Op het eiland is het vaak mistig en zeker hoger gelegen dorpjes worden soms geheel in mist gehuld. De nachten op El Hierro zijn koeler dan op de andere eilanden.

Achtergrond

El Hierro werd eeuwenlang beschouwd als de meest westelijke punt van de wereld. Het eiland dankt zijn vorm aan een aardbeving, waarbij ongeveer een derde van het noordelijk deel van het eiland afbrak. Hierbij ontstond de huidige El Golfo baai. Voordat de Spaanse veroveraars het eiland inlijfden werd El Hierro bevolkt door Bimbachestammen. Zij woonden in hutten en grotten en leefden van het land en de zee. Toen de Spaanse troepen het eiland innamen werden de oorspronkelijke bewoners tot slaaf gemaakt. In latere tijden werden vijanden van de Spaanse staat, naar het eiland verbannen. Vandaag de dag is El Hierro een zeer rustig eiland, waarvan de bevolking jaarlijks krimpt. Industrie kent het eiland niet. De bevolking leeft van landbouw, visserij en ambachten.

Foto’s van El Hierro

Ligging van El Hierro

De Canarische Eilanden

Lees meer over de andere Canarische Eilanden: